Kaya Design на сцената на SFW AW 2018

Калина Стоянова е дипломант в бакалавърска програма Мода към НБУ. Нейната дипломна колекция носи името Culture Layers Purity, а брандът й излиза под името Kaya Design. В буквален превод името на колекцията означава “Културни пластове”, от където идва и вдъхновението на младия дизайнер. Натрупването на различни пластове и материи – прозрачност и плътност, металическият отблясък, повърхността на морската вода на лунна светлина и модерната архитектура са нейното вдъхновение за създаването на дизайните.

Колекцията включва палта, изработени от вълнени материи,английски сатен, тюл и пайети. “Метална рокля” и рокля с плисета , с декорации от велурени ленти, многопластови поли, които постигат лек триизмерен ефект от комбинацията на различни материи, тренд панталони с детайли в странични ленти, прозрачни топове с декорации от велурени ленти, както и аксесоари, които са изработени от материите вложени в колекцията и винил.

“Аксесоарите включват чанти – съвременна интерпретация на чантите със закопчаване през кръста, които познаваме от 90-те, изработени от винилови дръжки и тела, декорирани с платовете, вложени в съответния тоалет и с велурени ленти, това ме вдъхнови да направя тези чанти към колекцията”, разказва тя.

“Пречупена през призмата на изкуството, културата е част от нас и ние сме неразделна част от нея. Ние формираме нейните слоеве. Материализирани в различните пластове на дрехите, структури и форми, които съдържат в себе си, традиции и модерни виждания. Колекцията е вдъхновена от съчетанието на различното в перфектната му хармония и баланс.”

За снимките към дипломната си колекция дизайнерът избира хотел Маринела, а екипът на хотела с удоволствие съдейства и подкрепя младите дизайнери и хората на изкуството, като предоставя терена си за творческите прояви, а екстравагантния му интериор идеално пасва на концепцията на колекцията Culture Layers Purity.Фотографът, с когото колаборира е Дея Александрова (Deia Aleksandrova Photography), заедно с нея и моделите пресъздават излъчването на колекцията в кадри. За маникюра на моделите са се погрижили професионалистите от Арт Нокти.

Дипломната колекция Culture Layers Purity се състои от шест дамски аутфита, а за изданието на Sofia Fashion Week дизайнера подготвя още 6 аутфита и новото име за колекцията – Pure Layers. Тя носи чувство за съвременен дизайн, в използваните техники и манипулации на плата. А формите на облеклата, носят усещането за красотата на материите и комбинира смело плътни с леки текстури, като показва красотата на съчетанието на различното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *